понедељак, 15. март 2021.

Z!N #11

 

Ako ne vidite slike u mejlu kliknite ovde.


   Prethodni put smo izbacili podnaslov i predgovor na engleskom, a od ovog broja leti i 12 strana od regularnih 48, čisto kako bi doživljaj pri čitanju bio manje mukotrpniji. U sledećem broju možda izbacimo i slike, sa sve stripovima, a u onom tamo izađemo u fantomskom izdanju.
   U ovom broju rastajemo se od serijala „Tronidi“, ali, u slučaju da ste propustili prethodne brojeve, možete da vidite Stefanov napredak kroz serijal „Targus: The Adventure Hunter“ koji je krasio ovaj fanzin od prvog do trećeg broja. Radujemo se njegovim budućim poduhvatima!
   „Countdown“ će nastaviti da izlazi dokle god budu neophodne strane kao zakpe, kako bismo ispunili minimum kvotu od 36 strana po broju, kao i „Quattro Zingari“ koji će biti dežuran krivac iz broja u broj. Hvala Stefanu Lukiću što je izašao iz penzije da uradi ilustraciju za korice, a na tu temu savetovao bih vas da obratite pažnju na poslednju stranu fanzina. Ipak smo na neki način uspeli da nadoknadimo izbačene strane.


„Zakorači u našu priču“: Izložba najlepših radova ilustratora dečjih knjiga
UTORAK, 9. MART GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD

   Dvadeset pet ilustratora iz Srbije izlaže preko 70 ilustracija za decu. Koloriti, kompozicija, simbolika, primena, crtež, misaoni proces… Sve su to svakodnevni izazovi viteštva čije je osnovno oružje intelekt i pribor za crtanje i slikanje. Svako od nas sa umetničkih fakulteta može biti taj vitez, ali da li se svako odluči na tako hrabar korak? – navodi se u saopštenju povodom predstojeće izložbe u kome se još ističe i sledeće:
   – Naša grupa se bavi ilustracijom za decu individualno prema prirodi tog posla, koji je introvertan i usamljen, ali se okupljamo i oko ideje koja motiviše da radimo svoj posao što edukativnije i estetski odgovarajuće za dečji uzrast. Ovom izložbom bi pokazali nešto u šta verujemo, nešto što bi značilo deci, roditeljima i ljubiteljima umetnosti da se time okruže kako u knjigama, tako i, u ovom slučaju, u galerijskom prostoru. Profesija sa nazivom ilustracija knjige često se i usko vezuje sa grafičkim dizajnom, ali mi želimo da pokažemo simboliku i dekorativnost, kao i narativnost, a ne samo simboliku i značenje kojom se dizajn zapravo najviše bavi i publici dočaramo tu različitost. Pokazati delikatno odabranim radovima šta je to narativ, kako nastaje, čemu služi u današnje, veoma vizuelno prezasićeno i snažno vreme. Koje su prave vrednosti u poslu i na šta pristajemo kada počinjemo da ilustrujemo knjigu? Veliko pitanje na koje će odgovoriti ovaj izbor radova.
   Učesnici izložbe su: Maja Veselinović, Marina Veselinović, Aleksa Jovanović, Biljana Mihajlović, Darko Grkinić, Bob Živković, Bojana Stojanović, Aleksandar Zolotić, Rajko Čučak, Darko Dacović, Dragana Kuprešanin, Milica Radosavljević (Lini Colmard), Jelena Vitorović, Andrijana Vasić, Olivera Inđić, Tijana Knežević, Marica Kicušić, Kosta Milovanović, Srđan Jerković, Ana Petrović, Dušan Pavlić, Marija Miladinović, Mihajlo Vojnović, Nada Serafimović i Nenad Krstić.


NEDELJKO DRAGIĆ: Dizajn i ilustracija 1969. – 1991.
(26.2. – 19.3.2021.)

   Od petka 26. veljače do 19. ožujka u HDD galeriji pogledajte izložbu koja po prvi put na jednom mjestu okuplja najvažnije radove istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika NEDELJKA DRAGIĆA u području grafičkog dizajna i ilustracije, prije svega plakate za kazalište i različite kulturne i turističke manifestacije i institucije, naslovnice knjiga, iznimno uspješne i popularne maskote, oblikovanje časopisa, reklamne filmove za domaće i strane naručitelje itd. Prvi dan izložbe, u petak 26.2. izložbu možete posjetiti od 15:00 do 20:00 sati, a nakon toga sve dane od ponedjeljka do petka od 12 do 19 sati, zaključno do 19. ožujka. Kustos izložbe je Marko Golub, stručni suradnik Veljko Krulčić.
   Zbog epidemioloških pravila kojih se držimo, za izložbu Nedeljko Dragić: Dizajn i ilustracija 1969 – 1991. neće biti formalnog otvorenja, maske i distanca su obavezni, a maksimalan broj posjetitelja u galeriji u isto vrijeme je deset. Tijekom trajanja izložbe bit će održan i videorazgovor s Nedeljkom Dragićem te nekoliko stručnih vodstava o kojima ćemo vas naknadno obavijestiti.

   Više informacija i tekst o izložbi ovde.


Otvoreni poziv za strip autore za 19. Internacionalni strip salon VELES 2021!

Propozicije:

-Pravo učešća imaju svi autori iz celog sveta, nezavisno od pola i uzrasta;
-Dužina stripova treba da bude od 1 do 6 tabli, na A4 formatu (min 300 dpi ukoliko se šalje elektronskim putem). Ukoliko je strip od 1 strane treba da bude sa najmanje 5 sličica;
-Pristigli stripovi neće biti vraćeni. Samim prijemom od strane organizatora, oni daju pravo organizatoru da ih objavljuje i prezentira, zajedno sa autorima u sklopu promocije svojih aktivnosti; Autori poslatih stripova ulaze u kombinaciju za obezbeđivanje puta, smeštaja i ishrane tokom Internacionalnog salona stripa VELES 2021;
-Tema je slobodna. Svaki autor (crtač, tuš, kolor) može učestvovati samo sa jednim stripom. Izuzetak postoji samo za scenariste koji mogu da urade scenarija za više stripova; Svaki autor i deo autorskog tima treba da bude potpisan na stripu sa naznakom ko je šta uradio;
-Zajedno sa stripovima treba poslati i ličnu biografiju, fotografiju, kontakt podaci i godina kada je strip nacrtan. Na svim stripovima trebaju biti navedeni svi autori kao i naslov stripa. Bez ovih informacija neće biti uzeti u obzir za nagrade;
-Svi pristigli stripovi bice uzeti u konkurenciju za nagrade:
· Prva nagrada ZLATAN STRIP 200 EU, diploma.
· Druga nagrada, diploma.
· Treca nagrada, diploma.
· Nagrada za najbolje scenario, diploma.
· Nagrada za najboljeg autora do 18 g, diploma
· Nagrada za najmlagjeg ucesnika, diploma
· Ostale specijalne nagrade
Predstavljanje "Gorskog vijenca" u Kikindi


   Klub ljubitelja stripova Sombor i izdavačka kuća "Forma B", u saradnji sa Kulturnim centrom Kikinda, u četvrtak, 18. februara 2021. godine, sa početkom u 18,00 sati, u Galeriji Kulturnog centra organizovala je predstavljanje "Gorskog vijenca" u stripu. Gosti predstavljanja bili su Geza Šetet crtač i ilustrator, Miodrag Mikica Ivanović ilustrator i autor korice latiničnog izdanja, Ilija Mirović i Predrag Ročenović, urednici albuma, a Danilo Bogdanović bio je moderator.

Toy & Comic Fest u Delta Cityju


   Toy & Comic Fest - velika berza igračaka, stripova i pop kulture održala se od 10. do 12. marta 2021. godine u atrijumu šoping-mola Delta City.
   Stripovi, nova izdanja kao i antikvarna, kolekcionarske, akcione figure i igračke, majice, nakit i drugi kolekcionarski predmeti, bili su izloženi tri dana.

"Isus: Reč Božja", Geza Šetet

"Amnezija" integral, Filip Andronik

"Technotise: Edit i ja", Aleksa Gajić

"Lobačev – sabrana dela, knjiga 3 (1938-1943)", Đorđe Lobačev

"Sova", Miloš Tadić (@sovica_stripovi)   Brzo su vam proleteli bilten i fanzin? Bez brige, tu je novi The White Japanese Lapot!

   Obećali smo da ćemo smiriti malo sa “In memoriam” člankom, ali cenim da se ovde može napraviti izuzetak. Kao što ste neki već čuli, Daft Punk se razišao, tako da vas za kraj ostavljamo sa Interstella 5555 plejlistom. Uživajte!
- Filip i STRAVA

Sve dosadašnje brojeve "Z!N-a" možete čitati ovde.
Imamo [ f ][ o*][t] ,[twtr] i [discord]. Tu nas možete kontaktirati za [fanzin], bilo ako želite da pošaljete svoje radove, ili da mi vama pošaljemo fizički primerak. Šaljite nam takođe svoja pitanja, zamerke i predloge! Ako vam se dopadamo, širite dalje i preporučite nas svojim najdražima i istomišljenicima. Ako nas mrzite, odjavite se i preporučite nas svojim najvećim neprijateljima.

Нема коментара:

Постави коментар