уторак, 31. децембар 2019.

Z!N #4


Mesec četvrti... I dalje se rvemo sa formatom biltena...
Ne vidite fotografije? Čitaju vam se prethodni brojevi? 
Kliknite ovde, gde je sve na jednom mestu!
 

1.ŠTA SMO RADILI U DECEMBRU


1.1.Učešće na Osmoj godišnjoj izložbi USUS-a




   Ovog meseca Radionica je učestvovala kao specijalni gost na Osmoj godišnjoj izložbi USUS-a (Udruženja stripskih umetnika Srbije) u Dečjem kulturnom centru u Beogradu, za koju su polaznici Radionice izradili i nekoliko plakata. Izložba je trajala od 3. do 16. decembra.

   Iz zvaničnog obaveštenja USUS-a:
 

Ваљевски стрип у Београду

 

   Сваке године национална изложба представи и по једну селекцију локалних сцена и школа стрипа. Ове године УСУС даје прилог прослави пола деценије нове инкарнације чувених ваљевских школа. Радионица стрипа и анимације Ваљево постоји од јуна 2014. године, а делује уз подршку Удружења драмских, музичких и аудио-визуелних уметника "Милован Глишић", Града Ваљева, Друштва истраживача "Владимир Мандић Манда." 

Радионицу су основали Јован Марковић, Стефан Настић и Филип Станковић. Претходили су им њихови учитељи и учитељи њихових учитеља: 2000-их Немања Радовановић и Милош Николовски, 1990-их Миливој Костић, 1980-их Зоран Стефановић и Богољуб Арсенијевић Маки, а 1970-их и касних 1960-их ментори су били Брана Николић и Срећко Јовановић, чије су „Дечје новине“ имале школу стрипа још пре 50 година. Данашња радионица је непосредни изданак ове традиције, прве у Источној и Југоисточној  Европи. Радионица је до сада учествовала на међународним манифестацијама стрипа и краткометражног филма, као и кроз многе перформансе, изложбе. Радила је на изради плаката, мурала, витража, сценографије, хуманитарним акцијама и концертима кроз пратеће визуелне медије. Исто тако сарађивала је са различитим културним и државним институцијама међу којима су културни центри, библиотеке, факултети, основне и средње школе, болнице и друге.

Радови су представљани кроз електронске и штампане часописе, стрипске ревије и фанзине, међу којима је и званични фанзин радионице Страва. Две године за редом, радионица реализује манифестацију „Страва“ у Ваљеву, која се бави прeдстављањем радова чланова и сарадника радионице, са тежиштем на образовање, информисање и повезивање младих аутора, школа и радионица са наших простора. Од септембра месечно објављује билтен Зин (Z!N).
   У Београду ће заједно излагати аутори новог нараштаја Ваљева и њихови млади ученици: Давид Кецојевић (р. 1990), Александар Јеремић (1990), Филип Станковић (1992), Стефан Лукић (1992), Лука Ашковић (1993), Стефан Настић (1994), Небојша Драксимовић (1996), Стефан Крунић (1999), Никола Павловић (1992),  Нина Станковић (1998), Наталија Лукић (1999), Матеја Триндић (1999), Анђела Ивановић (2004), Лазар Ђорђевић (2007), Магдалена Воштић (2007) и Алекса Ивановић (2011).
foto: David Kecojević

Fotke sa manifestacije možete prelistati na našem Instagramu.
 

1.2.STRAVA REIZDANJE + BROJ #7

 
Hej, skoro smo pa časopis!
  
   Povodom petog rođendana, kao i molbi na desetine ljudi (lažem, možda dvoje, maksimum), uradili smo reizdanje svih dosadašnjih fanzina (#1-6), sa koricama u boji i tvrđim povezom. Svi brojevi, uz još neke dodatke, stižu svima u "prazničnim paketima", krajnje tužnoograničenog tiraža. Ako ste propustili priliku, a želeli biste, taman u susret decembarskom broju, da proširimo tiraž  - nemojte da se ustručavate, bacite nam poruku! Vi, koji ste nas već kontaktirali, bez brige - uveliko smo udarili mašnu! Objavili smo takođe i šesti broj digitalno.

Nastavite sa čitanjem ovde.

Нема коментара:

Постави коментар