субота, 29. фебруар 2020.

Z!N #5


 
 

   Sid Mid (engSyd Mead) preminuo je isti dan kada smo pustili prethodni broj biltena (događaji su nepovezani). Bavio se koncepcijskim dizajnom, sa posebnim osvrtom na neofuturizam i radio je na američkim franšizama kao što su TronAlien, Star TrekStar Wars, pa čak i japanskim poput Turn A Gundam.
   Jedan je od ključnih igrača, pored Mebijusa, koji su najviše doprineli vizuelnom stilu Blade Runnera, filmu čija se radnja dešava 2019. - iste godine koja mu nije dozvolila da doživi ovu sledeću (događaji su MOŽDA povezani).

 
 
 

   Umesto što se krajem svake godine uglavnom prave osvrti i top liste, ne bi bilo loše da ovu startujemo promovisanjem novih ideja i novih ljudi, kao i one koje smo slučajno preskočili. Možda posluži kao neki obred.
   

Praznični STRAVA paketići!

 
 
 
   Početkom januara, povodom praznika i jubileja radionice, svima koji su nam se javili, poslali smo poštom fanzine "STRAVA" (br. #4-8)! Čim se po brojevima fanzin "STRAVA" i bilten "Z!N" budu poklopili, ideja je da nastave da izlaze digitalno o istom trošku, ali biće fore dotle.
   Svi koji ste naručili fanzine poštom, a nisu vam stigli, slobodno nam bacite poruku! 

   Ovom prilikom ističemo takođe našu Comixology inicijativu koja je počela prethodne godine. Ujedno sa webcomic varijantom, potenciramo strip naslove koje prevodimo, a neke i direktno pišemo, na engleski, ne kako bismo pobegli sa domaćeg tržišta (koje ni malo nije blago ni prema profesionalcima, a kamoli prema nama), već ovo više gledamo kao beg na međunarodno tržište. Nismo se oslanjali ni na kakvu konkretnu statistiku, ali poprilično smo sigurni da ljudi, koje interesuju naši radovi, ujedno čitaju i razumeju engleski. Tokom prethodne godine jedan od naših stripova preveden je na engleski i objavljivan kao vebstrip, "premijerno" za taj jezik, s tim što od januara ove godine tu "ekskluzivu" prepuštamo Comixology-ju.
   Šta je Comixology?
   Pa, Comixology vam je kao Netflix, ali za stripove, s tim što uopšte nije kao Netflix. U pitanju je platforma na kojoj možete da čitate digitalna izdanja stripova svetskih izdavača, kako komercijalnih (Marvel, DC, Image, itd.), tako i nezavisnih (samoizdavaštvo). Za razliku od Netflixa i drugih streaming servisa na kojima plaćate mesečnu članarinu, ovde kupujete svaki strip zasebno i posle možete da čitate gde hoćete i sa koje god sprave želite, dokle god ste prijavljeni na svoj nalog.
   Zašto je ovo bolja varijanta od štampe i zašto da plaćam nešto što opet na kraju ne posedujem fizički?
   Ovo i nije najbolja varijanta, ali jeste "najoptimalnija", jer to nam je što nam je. Kao što su se mnogi žalili do sada - kupuju se samo Zagor, Betmen i strana reprint izdanja. Domaći strip nije dovoljno samoodrživ, a kada bi država isfinansirala neki projekat (kao filmove npr.) ti albumi/sveske opet ne bi generisali dovoljno zarade koja bi mogla da zagarantuje bilo kakve nastavke, ili nova izdanja autora. Sve pretežno ode na otkup, što nažalost mnogi izdavači doživljavaju kao uspeh jer ih čupa iz minusa, a sve ostalo se "arhivira", bilo u bukvalnom ili metaforičkom smislu, pa opet ispočetka. Tržište bi moglo da bude jako kada bismo se svi sa ovih prostora udružili, ali toliko o tome, jer sam poprilično siguran da će nam, samo na konto ove rečenice, stići petnaestak poruka i 100tinak odjava.
   I šta, samo ste vi tu najpametniji?
   Verujte nam, ili ne - nismo! Od boraca tu je samoizdavaštvo Zlatka Milenkovića (ZMCOMICS) koji objavljuje  "Samo strip..." i na srpskom (novinarnica.net) i na engleskom (comixology.com), kao i izdavačka kuća "Modesty comics." Ova inicijativa se naravno ne odnosi na vas da kupujete i tako podržite autore, jer 1) Comixlology ne daje ni dinar dok se ne premaši barem sto dolara po zaradi, gde na kraju opet uzima proviziju, i 2) ima mnogo bolji način. Kad god budete na sajmu knjiga, ili nekom strip festivalu, umesto što se odmah uhvatite za Betmena i Dedpula, koje posle kupite, pročitate i razočarano bacite i zaboravite jer "nisu kao na filmu", ili vam "štivo ne odgovara" - obratite pažnju na one zabačene stripove sa "lokalnim" imenima, pa ih, ako ništa, barem prelistajte. Iznenadićete se.

Nastavite sa čitanjem ovde.

Нема коментара:

Постави коментар