петак, 3. мај 2019.

РАДИОНИЦА ПОНОВО РАДИ

Окупљања су недељом од 14ч до 15.30ч у простору Друштва истраживача "Владимир Мандић Манда" у Бирчаниновој 128/б (изнад кафића "Авантура").
Радионица је бесплатна и за све узрасте.

Контакт: stripanimacijavaljevo@gmail.com
Можете нас такође контактирати приватним порукама преко наше странице.

Ментори:
Филип Станковић (061/15-19-156)
Александар Јеремић

О РАДИОНИЦИ:

Полазници ће се упознати са основама цртања и писања, различитим техникама израде стрипа и 2д анимације, као и основним елементима припреме за штампу. Сви радови настали током трајања радионице прикупиће се и објавити у штампаном и електронском облику преко фанзина "СТРАВА".

Добродошли су, како талентовани за стрип и анимацију, тако и они који су љубитељи и поштоваоци ове уметности, или ако имају само предлоге и идеје за приче.

Циљ Радионице је да се подстакну машта, индивидуалност и самопоуздање код полазника, као и да се повежу они који имају слична интересовања и желе да пишу, цртају и анимирају.

ИСТОРИЈАТ:

Радионица стрипа и анимације у Ваљеву постоји од 22. јуна 2014. године и функционише уз подршку Удружења драмских, музичких и аудио-визуелних стваралаца ,,Милован Глишић”.

При Радионици учествовали су чланови од предшколског до студентског узраста који су били награђивани и представљани кроз бројне изложбе и перформансе. Радионица је допринела у изради различитих мурала, витража, позоришне сценографије, видео-подршке, као и у оквиру програма Тешњарских вечери. Сарађивала је са Центром за културу, Матичном библиотеком ,,Љубомир Ненадовић”, Општом болницом Ваљево, Ваљевском гимназијом, ВАКУМ-ом и Друштвом истраживача "Владимир Мандић Манда". Представила се путем фестивалских и тематских изложби у Ваљеву ("Кроз мећаву", "Маска младости") и другим градовима ("Балканска смотра младих стрип аутора" у Лесковцу, "Загор из нашег сокака" у Зрењанину, "Међународни салон стрипа" у Београду), као и у електронским часописима и фанзинима (интернет странице "Moj Strip" и "The White Japanese Lapot").

У оквиру својих делатности, од децембра 2016. Радионица објављује зборник радова кроз фанзин "СТРАВА" у штампаном и електронском издању, а у августу 2018. године организован је СТРАВА фест - манифестација посвећена стрипу, анимацији, видео-играма и поп-култури, у оквиру изложбе Радионице током трајања Тешњарских вечери уз помоћ Матичне библиотеке "Љубомир Ненадовић" Ваљево и Града Ваљева. Све акције Радионице медијски су пропраћене.

Школе и радионице стрипа у Ваљеву, иако немају континуитет, имају дугу традицију. Почев од школа Богољуба Асренијевића Макија, Зорана Стефановића, као и Миливоја Костића, предводника арт групе "Црни креч", где ће полазници његове школе стрипа, Немања Радовановић и Милош Николовски са својом арт групом "Црна мрља", водити школу чији су полазници били Филип Станковић, Јован Марковић и Стефан Настић - оснивачи Радионице.

Идеја Радионице стрипа и анимације је да се покрену млади, да им се омогући место где могу заједно да раде заједном и на занимљив начин, да пишу и цртају оно што би и сами желели да читају. Кроз активно учешће у Радионици млади ће бити богатији за једно ново и другачије искуство, остварено кроз заједничке активности и дружења, истицање потиснутог и непрепознатог талента, признање запостављених вредности и допринос култури Ваљева.

Нема коментара:

Постави коментар