недеља, 3. фебруар 2019.

Moj Strip #50 i kraj puta!


Objavljen je epilog u poslednjem broju MojStrip časopisa, koji možete pročitati klikom na sliku iznad. Celu knjigu "Ibrahim Coyle: Zlatni put" možete pročitati ovde, sve epizode Kojla objavljivane na istom sajtu imate ovde, a komplet epizode su na Tumblru stripa. Pogovor o stripu je ispod ovog pasusa."Omot", koji je napravljen za YouTube plejlistu sa numerama koje sam slušao dok sam radio na stripu, nagrađen je na Paralelovoj FB radionici Strip i ploče, pa da se i tu pohvalimo. Plejlistu možete otvoriti klikom na sliku, a prethodnu plejlistu klikom ovde.


Što se saradnje sa časopisom MojStrip tiče, malo je reći da je čast što smo se našli među onako sjajnim imenima. Nažalost, gde Kojl prođe, tu trava ne raste, a bogami i bendvit... Kostja Ribnik (Stripnjak, The Healing Island, The Silent Flight of a Seagull) bio je dovoljno ljubazan da za neke od naslova napiše po koji blurb, pa bih istakao za Kojla (koji je ujedno i prvi blurb koji je ikada dobio, a da pritom nije neka moja sarkastična opaska):

Filip Stanković i Nikola Pavlović, od kad su se pojavili rezidentno u svakom broju, su složili - pa recimo bezbroj stranica svojim serijalom „Ibrahim Coyle“ (koji je blago rečeno – potpuna psihodelija, horor i ludilo a vizualno izgleda kao da je Pablo Picasso odlučio napraviti strip rimejk serije Miami Vice i objaviti ga na hakiranoj stranici Reiffeisen banke) te drugim kraćim stripovima.


Ceo članak možete pročitati na HellyCherry.com.

Zahvalio bih se ovom prilikom Jurici Starešinčiću koji je toliko toga uložio u časopis, a time i domaću (balkansku) strip scenu i to u drugoj polovini životnog veka sajta gotovo samostalno. Takođe tu ne zaostaje i druga polovina prvobitnog uredničkog tima, Goran Duplančić - Dupli, kao i redakcija u kojoj su Darko Macan i Ivan Marušić. Prvobitno sam slao prvu knjigu Kojla, s obzirom da je niko nije čitao, na pregled i prihvatili su nas kao svoje, bez bilo kakvog mešanja i zamerki. Motivisali su me da sednem i uradim stripove koji bi kasnije bili nagrađeni. Imao sam opravdanje da postavim sebi izazov i da izbacim po 20 tabli mesečno. Ne pišem ovo jer sam bio član ekipe (što i dalje ne može da mi uđe u glavu), ali MojStrip bio je jedan od najznačajnih i najinovativnijih projekata sa naših prostora, ne samo u stripu, već u oblasti izdavaštva. Interfejs koji je funkcionisao na svim platformama bez bilo kakvog gubitka pri adaptaciji medijumu, alternativni pristup izražavanja, koji je pre svega bio necenzurisan, sa autorima širom bivše Jugoslavije, svima na planeti dostpan za 'dž', a udaljen na klik. Iza 50 brojeva svedoči 80ak stripova i ko zna koliko blipova, spremni za čitanje i preuzimanje u formatu po volji. Može da stoji ramenom uz rame sa Eks Almanahom, Yu Stripom, Stripotekom, Cakom i drugim strip-revijama.

Ibrahim Kojl će se vratiti, a jednog dana i MojStrip će se vratiti. Možda, a možda ne u istom paketu, ko zna... Stripove udaramo na pauzu, a dotle uživajte u kojekakvim fanzinima.

Polako se vraćamo na stari teren.

- Filip

Нема коментара:

Постави коментар